Napisze tu przepisna ramen
ogolnie pod ramen podpadaja zupki "Kuksu", te w bialych plastikowych miseczkach, choc jest robiony na sposob koreanski. Taki prawdziwy japonski ramen wyglada tak:
http://www.raumen.co.jp/english/_img/topping.jpg
Jest kilka rodzajow ramen, podam te najbardziej popularne. od razu ostrzegam, ze jest to przepis prosty, ale pracochlonny (przynajmniej na poczatku Very Happy)
na poczatek:
MISO RAMEN (na dwie miseczki zupy) --------------
Skladniki na zupe: 6 l wody 2 kg surowego kurczaka (z koscmi) 1 srednia cebula 1-2 marchewki troche wloszczyny (seler, moze byc tez kapusta pekinska) 1 lyzeczka czarnego pieprzu (w kulkach Very Happy) okolo 1 lyzki stolowej soli
Skladniki na "baze" zupy: 1 lyzka oleju do smazenia 1 lyzeczka oleju sezamowego 1-2 posiekane lub zmiazdzone zabki czosnku 1 lyzka posiekanego lub zmielonego swiezego imbiru 100 ml pasty miso 50 ml japonskiego sosu sojowego 1 lyzeczka rozpuszczonej kostki rosolowej chili albo ostre papryczki do smaku (musi byc troszke ostrawe) sol i pieprz
Makaron: no oczywiscie powinien byc japonski ramen, ale jesli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby byl bardzo cienki i dlugi Wink Mozna tez uzyc tego makaronu z zupek blyskawicznych, ale to w ostatecznej ostatecznosci Smile
Dodatki (do smaku i przystrojenia): wedle potrzeb i upodoban gotowana wieprzowina pokrojona w waskie plastry sos sojowy mirin (slodkie sake do gotowania) tofu wakame siekana zielona cebulka pokrojone w plasty grzyby shiitake dodatkowo spojrzcie na foto, ktore podalam na poczatku, tam znajdziecie wiecej informacji na temat przystrajania ramen
SPOSOB PRZYRZADZENIA: --------------------------------- Ogolnie sposob przyrzadzania podzielony jest na 4 czesci, ktore robi sie wlasnie w tej kolejnosci: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.
1. Zupa jest przygotowywana duzo wczesniej. 2. Zrob baze zupy, dodaj do miseczek (powinno byc na ze dwa cm na dnie) 3. Podgrzej zupe i przygotuj makaron 4. Dodaj goraca zupe do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron 5. Szybko podgrzej przystrojenie ktore tego potrzebuje i dodaj do miseczek 6. Dodaj reszte dekoracji i podawaj.
A teraz dokladniej do kazdej czesci:
Zupa: Do duzego garnka trzeba wrzucic kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapuste pekinska (lub inne zielone warzywa). Doprowadz do wrzenia i gotuj przez okolo 2 godziny, na niezbyt duzym ogniu. Od czasu do czasu usun zbierajaca sie piane. Dodaj sol do smaku. Odcedz. Plyn mozesz przechowywac w lodowce, i uzywac nie tylko do ramen, ale ten innych japonskich zup i sosow. Ogolnie jest to podstawa wszystkich rodzajow ramen.
Baza: Ogrzej lyzke oleju do smazenia i lyzeczke oleju sezamowego i podsmaz na tym czosnek i imbir, na srednim ogniu (plinuj, by czosnek nie przypielk sie za mocno). Dodaj 1/2 filizanki pasty miso, 1/4 filizanki sosu sojowego, i lyzke stolowa rosolu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na malym ogniu przez okolo 10 minut.
Makaron: Ogolnie nalezy po prostu przyrzadzic go wedlug przepisu, z tym jednak, ze powinien byc troche twardy. Po ugotowaniu przeloz do sitka i przelej gotujaca sie woda (nie ta z garnka). Odsacz przez kilka minut.
Przybranie: Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezposrednio do miseczek z zupa. Na zakonczenie wrzuc do kazdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.
|